Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

BCIL - La Fàbrica de Mantes

La fàbrica de mantes de Senterada (Pallars Jussà) va abastir de mantes el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i part de la Noguera durant un segle. Al 2020 es declara de bé cultural d’interès local. Al 2022, 50 anys després, ha tornat a obrir les seves portes per donar a conèixer el patrimoni industrial pallarès a través de visites guiades.

Dades històriques

El 28 de març de 1874 es constitueix la Sociedad Andriu y compañía composta per Antoni Andriu, Antoni Casanovas, Llorenç Cortina i Pere Mas.

Els tres primers socis són gent de la zona de Senterada i de la Pobla de Segur. Pere Mas és de Sabadell, actua com accionista minoritari però és qui farà la fàbrica, comptant segurament amb experiències conegudes a la capital vallesana.

L’any 1895 el soci Cortina i els hereus de Casanovas venen a Pere Mas la seva part, cosa que el converteix en soci majoritari i passa a canviar el nom de la societat com a Sociedad Pedro Mas y compañía, en la qual es manté Francesc Andriu com a soci, hereu del fundador Antoni Andriu.

Pere Mas està casat amb Maria Gili. El matrimoni afilla al seu nebot Vicenç Salomó Gili que treballarà en la fàbrica. L´any 1902 mor Pere Mas i la seva esposa i el nebot hereten la seva part, passant a dir l’empresa Viuda de Pedro Mas y compañía.

Quan mor l’altre soci Francaesc  Andriu, Vicenç Salomó compra als seu hereus la seva part l’11 de novembre de 1907, i canvia el nom per Fábrica de Mantas de Lana de Vicente Salomó.

L’any 1941 mor Vicenç Salomó i hereta la seva viuda Angeles Cortina Roca i el nou nom serà Fabrica de mantas Viuda de Vicente Salomó que passarà a dir-se Fábrica de mantas Pedro Salomó després la mort d’aquella i fent-se càrrec el fill. Més endavant també s’incorpora a la feina el fill d’aquest Pere Salomó Serra.

El negoci de la fàbrica comença a minvar i la família Salomó es plantegen de fer una piscifactoria aprofitant la concessió d’aigua que arribava a la vella indústria tèxtil. Així l’any 1968 es crea la Sociedad Truchas Flamisell SA.

A partir de 1972 la fàbrica està en procés de tancament, cosa que l’any 1975 ja està assolit. Salomó Cortina ven a la societat truitera tots els terrenys contigus.

La riuada de 1982 afecta a la piscifactoria que deixa de funcionar. Pedro Salomó Serra compra totes les finques i edificis a la Sociedad Truchas Flamisell SA i es dissolt la societat.

L’any 1988 Pedro Salomó Serra ven tot el complex a l’actual propietari Pere Salomó Monsó. L´any 1994 s’obre La Casa Rural La Fàbrica a l’habitatge que es troba al costat de l´edifici de la antiga fabrica de mantes i es reobre la piscifactoria de forma turística. Es neteja la antiga fàbrica del fang de les riuades i es van fent treballs de manteniment a teulades i pilars per mantenir l´estructura. La piscifactoria continua funcionant com una activitat turística i com un complement de la casa rural La Fàbrica; la vella indústria de mantes es conserva com un museu particular.

L'any 2020 es declara de bé cultural d’interès local (BCIL). Finalment, l'any 2022, 50 anys després del seu tancament, la Fabrica de mantes torna  a obrir les seves portes per donar a conèixer el patrimoni industrial pallarès a través de visites guiades, fent demostracions i tallers de teixir mantes amb telers manuals, però més moderns.

Es conserven màquines com l'aspi i els antics telers i la roda hidràulica de fusta, que proporcionava la força a les màquines (la més gran en fusta que es conserva a Catalunya).

la fabrica 1.JPG

casa-museu-fabrica-textil-llanes-senterada-30-.jpg

casa-museu-fabrica-textil-llanes-senterada-10-.jpg

casa-museu-fabrica-textil-llanes-senterada-9-.jpg

antigua-fabrica-de-tejidos-1876-casa-rural-la-fabrica.jpg

la fabrica 2.JPG