Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Cançoner Popular de Catalunya

L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i la missió de 1931 al Pallars Jussà i l’Alta Ribagorça

DIMECRES 28 JUNY 2023

Entre 1921 i 1936 es portà a terme un dels projectes més ambiciosos de recuperació de patrimoni musical a Catalunya: l’Obra del Cançoner Popular. L’objectiu del projecte, dirigit des de l’Orfeó Català, era conèixer la situació de la cançó tradicional i popular en llengua catalana, inventariant i recollint les cançons de diverses maneres.

El gruix més important fou aportat per les missions de recerca, que recorrien el territori els estius per localitzar les cançons i registrar-les. Durant aquells anys, diversos “missioners” es dedicaren a la recopilació d’un patrimoni immaterial que no es volia perdre. Les missions les formaven normalment dues persones, una especialitzada en música folklòrica i l’altra dedicada als textos literaris i als antecedents referents a cada cançó i a cada cantaire.

L’estiu de 1931, la musicòloga i folklorista Palmira Jaquetti i Isant, acompanyada de Maria Carbó, realitzaren una de les missions de recerca pel Pallars Jussà i l’Alta Ribagorça, passant pels pobles del terme de Senterada. D’aquest municipi, els llocs visitats on entrevistaren persones i recopilaren cançons foren, per ordre cronològic del viatge: Lluçà, Reguard, Puigcerver, Cadolla, Naens, Burguet, Cérvoles i Larén.

Les memòries de les missions de recerca de l'Obra del Cançoner Popular han estat recollides i publicades en 21 volums. El volum XIV és el que recull la missió feta pel Pallars Jussà i l'Alta Ribagorça el 1931.

 

Si voleu més informació sobre aquest projecte, us recomanem mirar el documental:  "Palmira Jaquetti, un cant a la vida"

 

Agenda de l'acte i programa d'activitats del dia 22 de juliol de 2023

Fitxers adjunts

Galeria d'imatges